Bethesda-1

Microsoft koopt Bethesda over voor €7,5 miljard

Microsoft heeft een deal van €7,5 miljard aangekondigd om ZeniMax Media, het moederbedrijf van Bethesda en zijn vele studio’s, over te nemen. Die studio’s zitten achter een aantal grote videogamefranchises, waaronder Doom, Fallout, Elder Scrolls en meer.

In een Xbox-blogpost waarin de overname werd aangekondigd, schetste Xbox-hoofd Phil Spencer dat deze deal de studio’s achter franchises zoals The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Doom, Dishonored, Prey en Quake omvat, samen met niet-uitgebrachte games zoals Starfield. Het vermeldt ook dat Bethesda vroeg was om Game Pass te ondersteunen met aanbiedingen zoals The Elder Scrolls, en dat de bibliotheek van Bethesda in de toekomst aan de service zal worden toegevoegd. Dat omvat lanceringsdag Game Pass-releases voor toekomstige projecten zoals Starfield. Game Pass is een sleutelfactor bij de overname.

“Net als wij zijn Bethesda gepassioneerde gelovigen in het opbouwen van een breed scala aan creatieve ervaringen, in het verkennen van nieuwe gamefranchises en in het vertellen van verhalen op gewaagde manieren”, aldus Spencer. “Al hun geweldige werk zal natuurlijk doorgaan en groeien en we kijken er naar uit om hen de middelen en steun van Microsoft te geven om hun creatieve visies op nieuwe manieren voor meer spelers op te schalen.”

Los daarvan biedt de aankondiging van Bethesda enige verdere verklaring waarom Microsoft een geschikte match leek voor het bedrijf, inclusief hun langdurige samenwerking. “Dus waarom de verandering? Omdat het ons in staat stelt om in de toekomst nog betere games te maken,” zei Bethesda PR en marketingbaas Pete Hines. “Microsoft is een ongelooflijke partner en biedt toegang tot bronnen die ons een betere uitgever en ontwikkelaar zullen maken. We geloven dat dit betekent dat je betere games kunt spelen. Simpel gezegd: we geloven dat verandering een belangrijk onderdeel is van beter worden. We geloven in onszelf pushen om beter te worden. Om te innoveren. Om te groeien.”

“Net als ons oorspronkelijke partnerschap gaat deze over meer dan één systeem of één scherm”, aldus Elder Scrolls en Fallout-producer Todd Howard in een verklaring . “We delen een diep geloof in de fundamentele kracht van games, in hun vermogen om verbinding te maken, te versterken en vreugde te brengen. En een overtuiging dat we dat aan iedereen moeten overbrengen, ongeacht wie je bent, waar je woont of wat je speelt. aan. Ongeacht de schermgrootte, de controller of je vermogen om er zelfs maar een te gebruiken.”

Het is belangrijk op te merken dat de deal nog niet officieel is afgerond, hoewel dat proces misschien meer een formaliteit is dan iets anders. In zijn persbericht zei Microsoft dat het verwacht dat de deal in de tweede helft van het huidige boekjaar zal worden afgerond, wat zou betekenen dat dit ergens tussen januari en juni 2021 zal gebeuren.

Dit is een van de duurdere acquisities van Microsoft, die ver boven Mojang (€2,5 miljard) en Minecraft uitkomt en ongeveer gelijk is aan het bedrag dat het voor GitHub heeft betaald. En hoewel het een heel ander soort deal is, is het ook veel meer dan zoiets als Disney’s Lucasfilm-deal, die €4,05 miljard waard was. De overname van ZeniMax omvat in totaal acht nieuwe studio’s (plus uitgever Bethesda Softworks), die een breed scala aan franchises bestrijken.

Het is onduidelijk wat dit zou kunnen betekenen voor geplande PlayStation-exclusieve titels zoals Deathloop en Ghostwire: Tokyo. In het verleden heeft de overname van Microsoft niet noodzakelijkerwijs gevolgen gehad voor ondersteuning door derden of deals die al in de maak waren. Volgens Bloomberg zullen de afspraken van deze twee games nog steeds worden nageleefd, terwijl toekomstige games zullen worden geëvalueerd voor consoleleases van derden “van geval tot geval”.

Deel deze post