Webp.net-resizeimage

Review: AOC AG273QZ

In de afgelopen drie jaar hebben we een toename gezien van het aantal 240Hz LCD-schermen met super hoge verversingssnelheid op de markt. In januari 2017 verschenen modellen op basis van TN-paneeltechnologie zoals de AOC AGON AG251FZ als eerste, waarbij de paneeltechnologie zich uitstekend werkt voor snelle responstijden en een fantastische game-ervaring. Sinds november vorig jaar zijn er verschillende 240Hz IPS-monitoren verschenen, zoals de Acer Nitro XV273 X en de Asus TUF Gaming VG279QM. VA-panelen met een vernieuwingsfrequentie van 240 Hz zijn ook aangekondigd, hoewel we die nog niet persoonlijk hebben gezien. Een ding dat al deze huidige 240Hz-panelen gemeen hebben, is dat ze alleen zijn gebaseerd op een 1080p (een resolutie van 1920 x 1080). Dat is prima op kleinere schermen zoals 24 – 25″, maar tegen de tijd dat je 27″ en meer bereikt, zoeken de meeste mensen naar een hogere resolutie. Er zijn nu een paar 27-inch TN-monitoren uitgebracht die de combinatie bieden van een resolutie van 2560 x 1440 en een vernieuwingsfrequentie van 240 Hz.

Nu is AOC erbij gekomen met hun nieuwe AGON AG273QZ . We hebben het nieuwe scherm van AOC uitgebreid mogen testen. De AG273QZ ondersteunt ook adaptieve synchronisatie voor ondersteuning van variabele vernieuwingsfrequenties van zowel AMD- als NVIDIA-systemen. Er is een MPRT-specificatie van 0,5 ms dankzij de extra Motion Blur Reduction (MBR)-optie voor achtergrondverlichting inbegrepen. Er is ook een reeks extra’s en instellingen voor games, waaronder zaken als een RGB-verlichtingssysteem. De AOC AG273QZ biedt een nooit eerder gezien 240Hz QHD-paneel voor razendsnelle prestaties met een upgrade naar visuele kwaliteit waar veeleisende gamers dol op zullen zijn. 1440p-monitoren waren beperkt tot 165Hz, waardoor concurrerende gamers ervoor kozen om in plaats daarvan te kiezen voor 240Hz 1080p-varianten als ze een vlotter scherm wilden. De AOC AGON AG273QZ overbrugt die kloof, maar laten we eens kijken hoe hij eruitziet en presteert.

Ontwerp en functies
De AOC AG273QZ volgt de AGON-look op de voet, maar is nu slanker omdat het metalen vleugelontwerp aan de achterkant is verdwenen. Het chassis is afgewerkt in matzwart dat past bij een standaard met een titaniumgrijze afwerking. Het scherm is aan drie zijden vrij van randen, zodat de gebruiker maximaal zicht heeft op de actie.

Dit model is niet het grootste dat we hebben gezien, maar de standaard vereist bijna een meter diepte vanaf je bureaublad. Het drievoudige ontwerp van de basis maakt niet volledig contact met het gebied dat het beslaat, maar de uiteinden kunnen nog steeds opdringerig zijn als je een diep toetsenbord van veel randapparatuur hebt. Streamers met stream-decks en dergelijke moeten vanwege het ontwerp en de afmetingen opnieuw worden ingedeeld om deze monitor te kunnen plaatsen.

De AOC AG273QZ is een kwaliteitsmonitor, dus er wordt geen kosten bespaard als het gaat om bouwkwaliteit. De pasvorm en afwerking van de monitor zijn van het hoogste niveau, aangezien er op elke hoek geen cosmetische missers of oneffenheden zijn. Het kunststof voelt stevig aan, terwijl de metalen standaard zorgt voor een uitstekende stabiliteit en een gevoel van veiligheid waardoor het product niet snel om zal vallen.

Er zijn twee manieren om de functies van de AOC AG273QZ gemakkelijk te gebruiken, te beginnen met een centraal geplaatste joystick aan de onderkant. Je krijgt bij dit model ook een controller die je toegang geeft tot een aantal presets en een nog eenvoudigere manier om door de submenu’s te navigeren. Beiden hebben LED-verlichting, maar alleen de lampen van de joystick zijn RGB.

Met de AOC AG273QZ krijg je ook uitklapbare headsethangers aan de zijkanten, zodat je je headset of andere randapparatuur netjes kunt opbergen wanneer deze niet in gebruik is. Eerlijk gezegd is deze functie niet essentieel voor gaming-monitoren, maar het voegt meer waarde toe aan een toch al aantrekkelijk product.

De AOC AG273QZ heeft meer RGB rond zijn rug in een ringconfiguratie rond het VESA-bevestigingspunt. Deze functie kan worden bediend via het OSD met verschillende patronen en instellingen waaruit je kan kiezen, zodat je de sfeer kunt instellen. De lichte kleur wordt gesynchroniseerd met de lampen van de OSD-joystick, maar beide zijn niet helder genoeg om gunstige effecten te bieden, zoals verlichting voor oogcomfort.

De standaard die bij de AOC AG273QZ wordt geleverd, is gemaakt van gegoten aluminium zoals de meeste AGON-monitoren, dus het is vrij duurzaam en mooi tegelijk. Het mechanisme bevat kantel-, draai-, draai- en hoogteaanpassingen, zodat een comfortabel zicht mogelijk is. Je kunt dit onderdeel ook vervangen door een VESA-standaard, maar we denken dat dit het uiterlijk van het product vermindert.

De AOC AG273QZ heeft tal van opties als het gaat om connectiviteit, te beginnen met DisplayPort 1.4 en HDMI 2.0 voor video-ingangen. Je vindt ook 4 USB 3.2-slots en een microfooningang en luidsprekeruitgang op de lay-out aan de achterkant van het chassis. Houd er rekening mee dat alleen de DisplayPort-slots de volledige vernieuwingsfrequentie ondersteunen, terwijl de twee HDMI 2.0-connectoren beperkt zijn tot 144 Hz.

Daarnaast heeft de monitor een paar luidsprekers van 5 watt die luid kunnen worden als ze helemaal omhoog worden gedraaid. De geluidskwaliteit is acceptabel voor video’s en muziek, maar we denken dat de meeste nog steeds de voorkeur geven aan headsets of een aparte combinatie van PC-luidsprekers. Maar we zijn altijd dol op ingebouwde speakers die beter zijn dan de gebruikelijke paren van 2 watt, omdat je niet helemaal vergeet dat je monitor ze in zijn chassis heeft.

Weergave en prestaties
De AOC AG273QZ heeft een 27-inch TN-paneel met een resolutie van 2560 x 1440, een native refresh rate van 240 Hz en een responstijd van 0,5 ms. De achtergrondverlichting gaat tot 400 cd / m2 om VESA DisplayHDR 400-certificering mogelijk te maken, maar het contrast is nog steeds beperkt tot 1000:1. Dit model maakt gebruik van een gespecialiseerd TN-paneel, maar we weten dat velen teleurgesteld zullen zijn vanwege de belangrijkste zwakke punten van het scherm.

QHD of 1440p is meer geschikt voor 27-inch schermen dan 4K omdat de pixeldichtheid daar niet goed genoeg voor is, wat resulteert in een extra scherpe output. Kleine objecten zijn nog steeds leesbaar zonder te schalen, terwijl games merkbaar scherper en goed gedefinieerd zijn. De GPU-vereisten zullen aanzienlijk stijgen van 1080p, maar het is gemakkelijker om hoge framesnelheden te krijgen, omdat je in deze resolutie een paar grafische instellingen zoals AA kunt verlagen.

De AOC AG273QZ kan ook de helderheidsspecificatie overtreffen met een maximum van 430 cd/m2, wat te veel is voor langdurig gebruik. Het contrast is echter somber bij 810:1 bij een helderheid van 20% tot 30%, wat resulteert in een slechte helderheid van het zwart. Het scherm kan er soms grijs uitzien bij het weergeven van donkere beelden of wanneer het in het donker wordt gebruikt.

 

De uniformiteit kan ook verbetering gebruiken, omdat er een beetje vertroebeling is op de onderste kwadranten wanneer een zwart of donker beeld wordt weergegeven. De oorzaak is dat er licht lekt langs de onderste rand, wat de beperkte contrastverhouding van de AOC AG273QZ verder benadrukt. Dit aspect kan veranderen met andere eenheden, aangezien er fabricagetoleranties in acht moeten worden genomen.

De AOC AG273QZ is een zeer responsieve monitor dankzij de unieke hoge verversingssnelheid en de eigenschappen van TN-paneeltechnologie. Vervaging is bijna onmerkbaar, maar je kunt de Medium overdrive-instelling van de monitor gebruiken als je hier en daar nog een paar stukjes ziet.

Je kan ook de MBR-functie van de AOC AG273QZ gebruiken, die de mogelijkheden voor achtergrondverlichting bewerkt. De kracht van de strobe kan worden aangepast met een schuifregelaar met stappen van 1 tot 20, maar je hoeft maar naar 10 te gaan om het optimale niveau te krijgen. Houd er rekening mee dat deze functie de Adaptive Sync-mogelijkheden van het product blokkeert en invloed heeft op het helderheidsniveau.

De AOC AG273QZ is een FreeSync-gamingmonitor met een enorm breed 48Hz tot 240Hz functioneel bereik en LFC. Het is ook compatibel met G-Sync, wat handig is, omdat je de krachtigste GPU’s nodig hebt om het meeste uit het product te halen. Input lag zit op slechts 2,5 ms bij 240 Hz met Low Input Lag-modus actief, waardoor dit de snelste 1440p-monitor is die we tot nu toe hebben gezien.

Mening over de AOC AG273QZ
De AOC AG273QZ is inderdaad razendsnel en je beste optie als je te gekke verversingssnelheden wilt combineren met een scherpere resolutie. De responsiviteit en input lag-score van dit model kunnen alleen worden geëvenaard door andere 240Hz-modellen zoals de Acer XV273 X , maar die zitten nog steeds vast met de 1080p-resolutie. De monitor heeft ook een gamma-dekking die je niet zult vinden bij TN-gebaseerde schermen, hoewel het een beetje afstemming nodig heeft om een ​​meer uitgebalanceerd uiterlijk te krijgen. We houden van het ontwerp en de nieuwigheid die het 240Hz 1440p-scherm op de AOC AG273QZ op tafel brengt. De AOC AG273QZ is een fantastische gamingmonitor als je het snelste beschikbare QHD-scherm wilt, maar je moet leven met de zwakke punten van de TN-technologie.

AOC AG273QZ

€769,-
9.3

Beeldkwaliteit

10.0/10

Uiterlijk

10.0/10

Geluid

8.0/10

Pros

  • 240Hz QHD-scherm
  • Extra breed gamma voor een TN-monitor
  • Compatibel met FreeSync en G-Sync
  • Tal van extra functies
  • Zeer snelle reactietijd en lage input lag

Cons

  • Laag contrast
  • Fabriekskalibratie moet worden verbeterd
  • Prijzig

Deel deze post