https___aoc-pim.s3.amazonaws.com_9372_4_1500curved_1600x686

Review: AOC C32G2ZE

Als je ongeveer €350,- hebt om opzij te zetten voor een gamingmonitor, en je wilt een scherm met de hoogste resolutie, de snelste vernieuwingsfrequentie, de grootste schermgrootte en het grootste aantal functies dat je kunt krijgen, zul je dol zijn op de AOC C32G2ZE.

Gebaseerd op een VA- paneel (Vertical Alignment), levert de AOC CQ32G1 levendige zwarttinten voor verbluffende detailhelderheid bij het bekijken van donkere inhoud dankzij de uitstekende statische contrastverhouding van 3.000: 1. Ter vergelijking: andere paneeltechnologieën (IPS en TN) hebben een contrastverhouding van slechts 1.000: 1. Bovendien biedt de monitor levendige kleuren met echte 8-bits diepte en een breed sRGB-kleurengamma van 125% . De extra 25% dekking van de sRGB-ruimte zorgt voor meer verzadigde en levensechte kleuren, maar als je wat kleurkritisch werk moet doen, kun je de kleurweergave beperken tot de standaard sRGB-ruimte in het OSD-menu (On-Screen Display) .

Bovendien heeft de AOC C32G2ZE curved gamingmonitor een behoorlijke piekhelderheid van 300 nits en brede kijkhoeken van 178 graden, zodat het beeld niet verschuift in kleur, contrast en helderheid als je er vanuit een hoek naar kijkt. De resolutie van 1440p zorgt voor scherpe details en veel schermruimte, zelfs op een groot (zichtbaar) scherm van 31,5 ″ van de AOC C32G2ZE. Je krijgt dezelfde pixeldichtheid (pixel-per-inch-verhouding) als 1080p op 24 ″, wat ongeveer 93 pixels per inch is. Je krijgt dus niet zo duidelijke details en zoveel schermruimte als 1440p op 27 ″ (108 PPI), maar je krijgt wel een behoorlijke pixeldichtheid plus een gigantisch scherm. Omdat het scherm enorm en gebogen is, kun je er wat verder van gaan zitten waardoor de pixels ook minder goed te onderscheiden zijn. Voeg daar wat anti-aliasing aan toe en samen met de hoge contrastverhouding en het brede kleurengamma krijg je een opvallend meeslepende kijkervaring.

Prestatie
Hoewel AOC een responstijd van 1 ms specificeert voor de C32G2ZE, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. De gespecificeerde responstijd van 1 ms verwijst naar de MPRT-meting (Moving Picture Response Time) die feitelijk wordt bereikt via strobing van achtergrondverlichting. Nu is de daadwerkelijke overgangstijd van grijs naar grijs (GtG) pixel eigenlijk 5 ms, wat standaard is voor VA-panelen. Om 1 ms MPRT te krijgen, moet je de Motion Blur Reduction (MBR) -technologie inschakelen, die in wezen zwarte frames tussen de reguliere frames invoegt om de waargenomen bewegingsonscherpte te verminderen. Deze methode introduceert ook schermflikkering, verlaagt de maximale helderheid van de monitor als deze actief is en kan niet tegelijkertijd met FreeSync werken. Over het algemeen is het handig in competitieve FPS-games; anders kan je het uitschakelen.

Als je geen 1ms MPRT gebruikt, zul je merken dat de pixels niet zo snel van de ene kleur naar de andere kunnen worden overgeschakeld, wat resulteert in een merkbare naloop van snel bewegende objecten, vooral wanneer donkere pixels overheersend zijn in het beeld en bij hogere framesnelheden. Dit is het geval met alle VA-panelen met hoge verversingssnelheid, en de totale hoeveelheid ghosting en bewegingsonscherpte op de AOC C32G2ZE-monitor is aanvaardbaar gezien de beeldkwaliteit, functies en de algehele prestaties die je krijgt voor de prijs.

Om de 1ms MPRT-stroboscooptechnologie voor achtergrondverlichting in te schakelen, stel je de Overdrive-optie in het OSD-menu in op ‘Boost’. Andere beschikbare opties voor de overdrive van de responstijd zijn Uit, Zwak, Gemiddeld en Sterk. Je kan ook de intensiteit van de flitser van de achtergrondverlichting aanpassen via de ‘MBR’-instelling.

De invoervertraging van de AOC C32G2ZE is uitstekend met slechts ~ 5 ms onmerkbare vertraging bij 240Hz wanneer de optie Lage invoervertraging is ingesteld op ‘Aan’.

Kenmerken
In het OSD-menu vind je tal van handige gamefuncties, waaronder de vooraf gekalibreerde beeldvoorinstellingen van de Game Mode voor FPS-, RTS- en Racing-genres, evenals drie volledig aanpasbare gamerprofielen. Er zijn ook de opties Shadow Control en Game Color waarmee je snel de gammacurvatuur en verzadiging kunt aanpassen. De AOC C32G2ZE heeft een filter voor weinig blauw licht (LowBlue-modus) met vier verschillende presets (lezen, kantoor, internet en multimedia). Het is ook flikkervrij (tenzij 1ms MPRT is ingeschakeld), wat hoofdpijn en vermoeide ogen veroorzaakt door langdurig gebruik van het scherm voorkomt.

Als het OSD-menu niet is geopend, kan je de sneltoetsen van de monitor gebruiken als snelkoppelingen voor bepaalde functies, waaronder (van links naar rechts) ingangsbronselectie, Spelmodus, Dial Point, Menu en inschakelen /uit. Standaardinstellingen zoals contrast / helderheid, kleurtemperatuur, beeldverhouding en drie gamma-presets zijn ook beschikbaar. Je kan ook de G-Menu-software gebruiken om alle OSD-instellingen in een desktoptoepassing aan te passen. Er zijn ook de AOC e-Saver (aanpassen wanneer de monitor in slaapstand gaat, uitschakelt, screensaver activeert, enz.) En Screen + (splitst de monitor in partities voor eenvoudiger multitasken) applicaties beschikbaar.

Last but not least ondersteunt de AOC C32G2ZE 240Hz gaming-monitor AMD FreeSync met een 48-240Hz variabel vernieuwingsfrequentie (VRR) bereik. Hoewel de monitor niet op NVIDIA’s lijst met gecertificeerde G-SYNC-compatibele beeldschermen staat, werkt FreeSync wel met compatibele NVIDIA-kaarten.
Sommige gebruikers ervaren echter flikkerende helderheid wanneer FreeSync / G-SYNC is ingeschakeld. Dit heeft alleen invloed op enkele eenheden van de monitor en het flikkeren van de helderheid is meestal aanwezig onder 48FPS en / of wanneer je FPS-snelheid veel fluctueert. Helaas treft dit probleem veel monitoren op basis van de VA-panelen van Samsung en hopelijk zal een GPU-stuurprogramma-update dit op een gegeven moment oplossen.

Ontwerp En Connectiviteit

De AOC C32G2ZE heeft een stevig ontwerp met smalle randen, maar kan slechts -4 ° / 21 ° kantelen. Je kan het scherm wel monteren via het 100×100 mm VESA-patroon. De monitor heeft een kromming van 1800R die mooi past bij het grote scherm en helpt vervorming te elimineren en de onderdompeling te verbeteren.

Connectiviteitsopties zijn onder meer DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, HDMI 2.0 en een hoofdtelefoonaansluiting. FreeSync wordt ondersteund via zowel DisplayPort als HDMI 2.0 met een bereik van 48-240Hz.

Prijs En Vergelijkbare Monitoren

De AOC C32G2ZE is meestal verkrijgbaar voor ongeveer €350, wat een goede deal is voor de prijs. Als alternatief ben je misschien geïnteresseerd in de Samsung C32HG70 , een duurdere 32 ″ 1440p 144Hz curved gaming-monitor met FreeSync 2 en HDR600, maar met een langzamere responstijd. Als je op zoek bent naar iets soortgelijks, maar met een plat scherm in plaats van het gebogen scherm, bekijk dan de LG 32GK650F.

Conclusie

Over het algemeen is de AOC C32G2ZE een geweldige gamingmonitor. Je krijgt vloeiende prestaties en een verbluffende beeldkwaliteit, evenals tal van functies. Hoewel er vergelijkbare modellen zijn die HDR of G-SYNC bevatten, komen ze niet in de buurt van de AOC C32G2ZE als het gaat om waarde / prijs.

AOC C32G2ZE Specificaties:

Scherm grootte 31,5-inch
Scherm kromming 1500r
Resolutie 1920 x 1080 (Full HD)
Paneeltype VA
Aspectverhouding 16: 9 (breedbeeld)
Vernieuwingsfrequentie 240HZ
Reactietijd 5 ms (GtG)

AOC C32G2ZE

€350,-
9

Beeldkwalitieit

9.0/10

Uiterlijk

9.0/10

Pros

  • Uitstekende waarde voor de prijs
  • Hoge contrastverhouding en levendige kleuren
  • Tal van gamefuncties, waaronder FreeSync
  • 1 ms MBR

Cons

  • Matige ghosting in snelle games, voornamelijk in donkere scènes
  • Alleen kantelbare standaard

Deel deze post