wallpaper_biomutant_01_1920x1080

Review: Biomutant

Net als zijn genetisch gesplitste hoofdrolspeler, is Biomutant een mengelmoes van ideeën die aan elkaar zijn genaaid om te vormen wat uiteindelijk een allegaartje is. De game combineert elementen van een open wereldontwerp met stijlvolle actie, vuurgevechten, knutselen, een moraliteitssysteem en meer. Zoals veel jacks-of-all-trades wordt het uiteindelijk een meester van niets, en een dikke laag technische rommel bovenop halfbakken ideeën zorgt ervoor dat Biomutant aanvoelt als een geval van feature creep die moest worden teruggeschroefd.

In de kern is Biomutant een typisch open-wereldspel met een grote kaart bezaaid met basisdoelen, aandachtspunten en verschillende omgevingsbiomen met daartussen bizarre dieren in het wild. Ondanks het post-apocalyptische uitgangspunt, zit de levendige bovenwereld vol met kleur, en ik hou ervan hoe die schoonheid wordt afgewisseld met ruïnes van de moderne beschaving. Een majestueuze levensboom staat in het centrum van de wereld en zijn vier gigantische wortels kronkelen kilometers boven het hoofd voor een wonderbaarlijk zicht. Het antropomorfe karakter en de monsterontwerpen zijn een charmante mix van vreemd, grappig en soms verontrustend.

Ik genoot het meest van Biomutant toen ik gewoon verkende, struikelde over verborgen bunkers of verlaten dorpen en ze opruimde van hun kostbare buit. Reizen wordt nog beter dankzij een verscheidenheid aan transportmogelijkheden, van het rijden op verschillende rijdieren tot rondstampen in een mecha-pak tot zweven op een zweefvliegtuig. Het oproepen van een mecha uit de lucht voelt krachtig totdat je je realiseert dat sommige voertuigen alleen in vaag aangewezen zones kunnen worden gebruikt. Het feit dat ik mijn boot niet kan oproepen in het ene heldere water, maar niet in het andere, zet een domper op het gevoel van vrijheid van het spel.

Combat combineert stijlvolle melee met gekke vuurgevechten, maar mist de glans die het nodig heeft, en voelt vaak rommelig en onnauwkeurig aan. Pareren voelt vooral onbevredigend, en het losse lock-on-systeem maakt het een lastige pijn om op het doelwit te blijven. Ik waardeerde de verscheidenheid aan speciale krachten die ik tot mijn beschikking had, zoals het maken van vuursporen of het oproepen van ijsstormen. Deze vaardigheden voegen een flitsende rimpel toe aan de actie, maar ze pakken ook niet zo veel kracht uit als ik wilde in de strijd, zelfs niet nadat ik er stat-punten in had geïnvesteerd.

De gevechten van Biomutant werden draaglijker toen ik sterkere wapens kreeg via een robuust en lonend crafting-systeem. Nadat je willekeurige rommel zoals oude sluipschutters, trompethoorns of zelfs bananen hebt verzameld, kun je verwoestende moordmachines in elkaar slaan. Ik had een geweldige tijd om dit systeem te maximaliseren, en het voelde altijd lonend om mijn creaties door monsters te zien scheuren. Dezelfde gekke tevredenheid is van toepassing op bepantsering en uitrusting; mijn personage schudde een mascotte-helm en een poloshirt dat er belachelijk uitzag, maar de outfit was vergroot om zo stevig te zijn als een harnas. De drang om koelere wapens te maken is krachtig en het zoeken naar nieuwe onderdelen voelde altijd de moeite waard, zelfs toen ik buit vond die inferieur was aan wat ik al had. Dat komt omdat je het altijd kunt verkopen of, beter nog, het kunt opsplitsen in waardevolle ingrediënten om betere onderdelen te maken.

Biomutant heeft een overweldigende hoeveelheid nevenactiviteiten die het best middelmatig zijn, maar te veel daarvan komen neer op het een bepaald aantal keren voltooien van eenvoudige acties op verschillende locaties. De taken zelf zijn niet slecht, ze zijn slechts de definitie van druk werk, en de beloningen zijn de helft van de tijd de moeite niet waard. Toch hoeft u zich geen zorgen te maken over een gebrek aan inhoud in Biomutant; mijn speurtochtlogboek liep over van dingen om me tientallen uren bezig te houden, zelfs als die activiteiten grotendeels oppervlakkig waren.

Hoewel elementen aan de randen een zekere mate van entertainment kunnen toestaan, voelt het allemaal hol aan wanneer het wordt doorgesluisd naar een teleurstellende verhalende kern. Wanneer je je harige held tot leven brengt, sta je opgezadeld met een aantal grote taken. Vier destructieve Wereldeters doden de Levensboom, en het is aan jou om ze te stoppen. Je moet ook een einde maken aan een stamoorlog door je bij één factie aan te sluiten en de rest te verenigen of uit te roeien. Bovendien is de bruut die uw familie in de kindertijd heeft vermoord, weer opgedoken en moet worden aangepakt. Had ik al gezegd dat er ook een levensreddende ark is met een beperkt aantal zitplaatsen en dat je moet bepalen welke van je bondgenoten een gratis ritje krijgt als de wereld opzij gaat?

Biomutant jongleert met veel draden, maar geen van hen is boeiend. Het wreken van de dood van je ouders mist enige emotionele kracht, omdat de moordenaar nauwelijks een rol speelt in het verhaal, en de uiteindelijke confrontatie ontvouwt zich op een voorspelbare, anticlimax-manier. Het oplossen van de stammenoorlog houdt simpelweg in dat je de andere nederzettingen moet veroveren in flauwe confrontaties en moet beslissen of je de leiders wilt doden of sparen. World Eater-missies hebben verreweg het meeste vlees op hun botten, met verschillende taken, zoals het verkrijgen van voertuigen, bedoeld om je voor te bereiden op de grote gevechten. De confrontatie met deze beesten bestaat echter uit slordig ontworpen baasgevechten die deze titanengevechten van elk gevoel van ontzag beroven. De Ark-subplot voelt totaal overbodig en slaat zelfs nergens op als het je toch lukt om alles te redden.

Tijdens je reis vertelt een aangename Britse verteller het hele avontuur voor. Hij doet het goed, maar zijn ongebreidelde tussenwerpsels buiten de tussenfilmpjes trokken me na een tijdje aan. De verteller spreekt ook voor elk personage, wat hen van elke individualiteit berooft, en gesprekken worden vervelend omdat je moet wachten tot de verteller het gebrabbel van de inheemse wezens vertaalt. De enige andere stemmen die je hoort zijn je twee kibbelende feeën, die je lichte en donkere kant vertegenwoordigen, en ze werden standaard mijn favoriete persoonlijkheden omdat ze, nou ja, persoonlijkheid hebben. Ik vind het leuk dat ze allebei eikels zijn die elkaar constant kleineren terwijl ze jou aansporen om zich bij hen aan te sluiten.

Een matige presentatie en technische problemen bederven de ervaring verder. Tussenfilmpjes zijn ruig dankzij hoogdravende animaties en een algeheel vlakke aflevering. Een soms wat wankele camera kan tijdens gesprekken inzoomen op objecten. Cinematics eindigen soms abrupt, zelfs het afsnijden van de lopende dialoog. Spelen op pc biedt een soepeler uitje, maar verschillende bugs en harde crashes belemmerden mijn avontuur op console.

Biomutant vertoont consequent sprankjes belofte, maar het vergt geduld en een roze bril om ze te zien. Ik had echt een hekel aan mijn eerste paar uur met het spel, maar toen ik koelere wapens maakte die gevechten draaglijker maakten of een ander ansichtkaartwaardig gezicht bewonderde, voelde ik me meer teleurgesteld dan wat dan ook. Biomutant heeft alle ingrediënten voor een uniek, vermakelijk avontuur. Het besteedt gewoon te veel tijd aan het doen van al het mogelijke om zijn publiek te imponeren in plaats van zijn handvol sterke punten op te poetsen.

Ondanks dat het barst van de coole ideeën, is Biomutant een grotendeels holle ervaring die slechts vluchtige glimpen van grootsheid biedt.

Biomutant

€59,99
6.5

Graphics

6.5/10

Geluid

6.5/10

Replay Value

6.5/10

Gameplay

6.5/10

Deel deze post