thumb-1920-1081713

Review: Destiny 2: Beyond Light

Als Bungie en Activision vorig jaar niet uit waren gegaan, leek het bijna alsof de nieuwste uitbreiding van Destiny 2, Beyond Light, in plaats daarvan misschien Destiny 3 moest heten. Als het eerste deel in een drietal aangekondigde uitbreidingen, zet Beyond Light een aantal gedurfde stappen in een nieuwe richting voor de reeks – of het nu gaat om de donkerdere, moreel grijze toon van het verhaal, het verwijderen van legacy-inhoud uit de sandbox van Destiny 2 of het toevoegen van nieuwe vaardigheden. In veel opzichten is dit niet dezelfde Destiny 2 die we de afgelopen jaren hebben gespeeld.

De campagne van Beyond Light begint met een knal, aangezien verschillende planeten in ons zonnestelsel met hun ogen worden weggeknipperd door Destiny’s oude kwaad: The Darkness. Je wordt ingezet in Europa op zoek naar antwoorden, maar vreemd genoeg is het avontuur dat volgt grotendeels los van elkaar en vind je eerlijk gezegd nooit de antwoorden die je zoekt. In plaats daarvan eindig je met een bijzonder vervelende Eliksni genaamd Eramis, die een manier heeft ontdekt om de ontzagwekkende kracht van The Darkness te gebruiken in de vorm van een kosmisch ijs genaamd Stasis.

Dit verhaal is een van de sterkste in de serie, vooral omdat Eramis de eerste Destiny-slechterik is waarmee ik me ooit heb inleven (en waar ik zelfs een beetje medelijden mee heb gehad). Veel van de beste personages van Destiny krijgen ook een hoop welverdiende schermtijd, waaronder The Drifter, Variks, Eris Morn en The Exo Stranger, die we sinds 2014 niet meer hebben gezien en die nu op een belangrijke manier in de schijnwerpers staat – en dit tijd heeft ze eindelijk tijd om het uit te leggen. Zoals bij de meeste Destiny-uitbreidingen, eindigt de campagne echter te snel met een duur van ongeveer 6 uur, en blijft er veel losse discussies achter die waarschijnlijk niet snel zullen worden aangepakt. Als gevolg hiervan voelt het gevecht met Eramis en haar Stasis-zwaaiende leger uiteindelijk aan als een side-quest in een epische odyssee die de volgende twee uitbreidingen (en mogelijk nog verder) nodig heeft om uit te spelen.

Europa zelf is een goed gemaakte ijzige woestenij vol met duisternis zwaaiende Fallen en met melk gevulde Vex die je genoeg geeft om voor te malen, maar het biedt weinig verrassingen. Het meest unieke aan Europa zijn de weerseffecten, die regelmatig een sneeuwstorm veroorzaken die in je oren fluit en je zicht belemmert. Tijdens de campagne zijn deze sneeuwstormen echt coole, meeslepende gebeurtenissen die je het gevoel geven dat je net zoveel tegen de maan zelf vecht als dat je de legers van Eramis bent. Maar als de campagne eenmaal is afgelopen en je rond de maan van Jupiter rent om openbare evenementen en patrouillemissies te doen die je al duizend keer hebt gedaan, kunnen de frequente white-outs behoorlijk snel saai worden.

Afgezien van het weer is er niet veel over Europa dat we nergens anders hebben gezien. Je doet een aantal openbare evenementen, waaronder veel dat je al op andere planeten hebt gedaan, vindt een paar verloren sectoren om te plunderen (die tot mijn favorieten behoren, ook al zijn het grotendeels korte afleidingen), en ren rond om patrouilles te voltooien en kisten plunderen tot je duimen bloeden. Er zijn een paar nieuwe soorten vijanden die de Destiny-sandbox enigszins door elkaar halen, maar niets zo belangrijk als een nieuwe factie die wordt toegevoegd zoals in The Taken King of Forsaken. Er is ook een mooie nieuwe strike genaamd “The Glassway”, waarin je het opneemt tegen nog meer vervelende robots die spelen met de tijd. Al met al is Europa een leuke toevoeging aan Destiny’s ecosysteem van verkenbare locaties, maar zeer vergelijkbaar met andere die we hebben gezien.

Om de uitdaging van de nieuwe bedreigingen (en grinds) aan te gaan die op Europa wachten, zal je beschermer de kracht van The Darkness moeten omarmen, die een hele reeks krachtige Stasis-ijskrachten ontgrendelt. Met Stasis verkrijg je verwoestende vaardigheden om vijanden te vertragen en te bevriezen en ze vervolgens in stukken te breken, wat kettingreacties kan veroorzaken die zelfs afschrikwekkende tegenstanders verwoesten in een van de meest grondig bevredigende ervaringen in Destiny tot nu toe. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoeveel vreugde het me brengt om het slagveld op te stormen met wat ijzige ruimtemagie en een heel leger te veranderen in mijn persoonlijke kristallijnen standbeeldtentoonstelling, en het dan allemaal op te blazen.

Terwijl je door de eindspelcontent van Beyond Lights komt, ontgrendel je nieuwe vaardigheden, aspecten en fragmenten – die je allemaal in staat stellen om je Stasis-vaardigheden aan te passen aan je speelstijl of specifieke activiteiten aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld granaten ontgrendelen die je vijanden opsporen en bevriezen, of een mod uitrusten die je super energie geeft wanneer je een bevroren slechterik openbreekt. Het ontgrendelen van nieuwe Stasis-modifiers is een ongelooflijk aantrekkelijke stimulans om door Beyond Light’s endgame te gaan.

De kers op de taart van de endgame-content van Beyond Light is de nieuwe raid, Deep Stone Crypt, die je fireteam naar de geboorteplaats van de robotachtige exorace brengt om te voorkomen dat de Fallen de technologie tegen de mensheid gebruiken. Zoals de meeste Destiny-raids ervoor, is Beyond Light’s raid een fenomenale, uitdagende onderneming die je in enkele van de mooiste omgevingen van Destiny gooit. Met op rollen gebaseerde puzzels die ingewikkeld teamwerk en communicatie vereisen, een bloedstollende soundtrack vol knallers en een aantal echt gedenkwaardige verrassingen, is deze raid niet te missen. Deep Stone Crypt is vooral indrukwekkend omdat de raid voor het eerst een samenhangend verhaal vertelt met een begin, midden en een eind.

Nu de raid is veroverd, heeft Europa een nieuwe vorm gekregen en biedt het een paar nieuwe eindspel-speurtochten en activiteiten om je bezig te houden met fotograferen en plunderen voor de nabije toekomst, met meer inhoud die in een straaltje binnenkomt gedurende het seizoen. Die echt toegewijde beschermers onder ons hebben eindeloze triomfen te voltooien, titels te ontgrendelen en exoten om te achtervolgen, maar alleen degenen die bereid zijn om weer een onaangename sleur te weerstaan, zullen het allemaal afmaken, en de reis zal zeker pijnlijk worden. En aangezien de wereld van Destiny 2 onlangs in tweeën is gesneden omdat oude inhoud is verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe inhoud, zullen activiteiten meer repetitief zijn dan ooit tevoren. The Strike-afspeellijsten hebben minder strikes dan vorig jaar, Gambit heeft minder kaarten in rotatie en The Crucible verkeert in het algemeen in een slechte stand van zaken.

Destiny 2: Beyond Light is weer een solide uitbreiding van de steeds evoluerende shooter die je kent en waar je van houdt, maar die ten prooi valt aan dezelfde schaarste aan content en herhaalde sleur die het altijd heeft gehad. De campagne is kort, maar plezierig, en de raid is geweldig genoeg om de minder plezierige delen van de sleur uiteindelijk de moeite waard te maken.

Destiny 2: Beyond Light

€29,99
7.5

Graphics

7.5/10

Geluid

7.5/10

Replay Value

7.5/10

Gameplay

7.5/10

Pros

  • Lijkt net een hele nieuwe game
  • Vette endgame-content
  • Europa is een prachtig speelgebied

Cons

  • Kan soms nog wat grindy aanvoelen
  • Iedereen gebruikt Statis in multiplayer

Deel deze post