thumb-1920-1174938

Review: Eastward

Eastward voelt alsof je teruggaat naar de tijd van de anime uit de jaren 80 op VHS, waar je een clandestien en ongewoon medium kon ervaren dat je nergens anders kon vinden. Als John en Sam moeten spelers naar het oosten gaan door een vreemd en surrealistisch universum. Hoewel de personages en de overlevering veel hart hebben en deze reis met gemak tot het einde brengen, laten de gevechten, puzzels en baasontmoetingen te wensen over. Een uitstekende score biedt een ongelooflijke achtergrond voor pixelperfecte kunst en creëert een grillige en betoverende sfeer voor deze eigenzinnige RPG die openlijk eer betuigt aan titels als Earthbound. In Eastward is er zelfs een hele game genaamd Earth Born, compleet met zijn eigen (in-game valuta) gacha-systeem dat geweldig is om te spelen als je even een pauze wilt nemen van het verdergaan met het hoofdverhaal.

Het verhaal begint eenvoudig, met een braadpanwapen om heimelijk rond te slingeren, een Zelda-achtige structuur van het verwerven van hartcontainers, het vinden van sleutels om je een weg te banen door kerkers en het wisselen tussen personages om puzzels op te lossen en gevechten aan te gaan. John zorgt in het begin voor de ruige gevechten en gebruikt afstandswapens en een paar soorten bommen om muren te breken en bazen aan te pakken. Sam kan de wereld manipuleren met energiestoten, en ze krijgt nog krachtigere energieaanvallen die moeten worden opgeladen voordat ze tijdens de reis kunnen worden losgelaten. De gevechten blijven simplistisch gedurende het spel en zijn niet echt bevredigend.

Veel kerkers bevatten puzzelsegmenten waarin de speler de personages afzonderlijk moet besturen, ze moet verplaatsen om met de omgeving te communiceren om voorbij liften, begroeiing en een groot aantal andere obstakels te komen. De meeste van deze puzzels zijn eenvoudig te achterhalen, maar een paar hebben betrekking op vijanden die je personages aanvallen terwijl ze weerloos zijn (waardoor je de controle tussen hen moet wisselen) of met tijdritten die laat in het spel langer duren dan hun welkom. Over het algemeen voelt het goed om John en Sam zowel in als buiten het gevecht te besturen, maar er zijn maar een paar echt interessante ontmoetingen met eindbazen en puzzels, en die zijn vooral te vinden in de late game.

Verrassend genoeg leeft en sterft Eastward niet door zijn gevechten of puzzels. Eastward bouwt een wereld die echt, oprecht en intrigerend aanvoelt. Veel gamewerelden zijn gemaakt rond archetypische bouwstenen die gebaseerd zijn op gevestigde fantasie, sci-fi en ander veel bereisd terrein. Verfrissend gaat Oostwaarts in een bizarre en eigenzinnige richting en nam me mee op een rit waarbij ik nooit precies wist waar het heen ging. Deze reis over de wereld laat je ontsnappen aan een oprukkend en dodelijk miasma. Soms ontrafel je ook andere onderwerpen waardoor je de wereld van de georganiseerde misdaad, concepten van tijdreizen, de geneugten van het eenvoudige boerenleven en het maken van films met een beslist ongewone crew verkent.

De locaties en personages die deze omgevingen vullen zijn gedenkwaardig en ik wilde de stad grondig verkennen om er zeker van te zijn dat ik met elke NPC sprak. Ik kan me de laatste keer dat ik dat deed in een RPG niet herinneren, en het is een bewijs van wat een mooie wereld Pixpil heeft gecreëerd. Deze gezellige overleveringselementen zouden waarschijnlijk met elke kunststijl hebben gewerkt, maar Eastward’s combinatie van spectaculaire muziek en gepixelde look creëert een sfeer die bewijst dat je geen 4K-resolutie en ray-tracing nodig hebt om iets magisch te maken. Een deel van de gezelligheid sijpelt door in de gameplay met de kookmonteur, waar je een aantal fantastische maaltijden kunt bereiden die krachtige buffs bieden om de meer uitdagende bazen aan te pakken. Hoewel ik graag meer over deze wereld zou uitweiden, hoe minder je weet over Oostwaarts gaan, hoe meer je zult halen uit het verkennen van dit betoverende landschap.

Hoewel de gevechten niets bijzonders zijn en de puzzels hun welkom verslijten, zorgen de personages, setting en geluiden van Eastward voor een onvergetelijke ervaring. Als je op zoek bent naar iets eigenzinnigs, boeiends en een beetje surrealistisch, dan heb je het gevonden.

Eastward

€24,99
8.5

Graphics

8.5/10

Geluid

8.5/10

Replay Value

8.5/10

Gameplay

8.5/10

Deel deze post