thumb-1920-1108174

Review: LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is een enorm spel, bestaande uit ongeveer 400 speelbare personages, negen films om doorheen te reizen, en meer woordspelingen, grappen en kijkgrappen dan zelfs Jar Jar Binks aankan. Ontwikkelaar TT Games maakt al heel lang LEGO-games, en dit ambitieuze project laat deze studio zien aan de top van zijn spel, met van begin tot eind baksteenvernietigend plezier en heerlijk absurde Star Wars-humor. Terwijl we de kleine momenten vastspijkeren, lijkt de immense schaal van het project te breed te zijn geweest voor TT Games om te benutten, omdat een deel van de inhoud ongewoon saai of ongelijkmatig is.

Het perfecte voorbeeld van deze ervaring die tussen hoogte- en dieptepunten stuitert, vindt plaats op de planeet Ahch-To, waar Luke Skywalker zich terugtrekt om zich af te sluiten voor de Force in The Last Jedi. Op deze desolate locatie gooit TT Games waar mogelijk een gekke porg-grap in en maakt Luke Skywalker zo hilarisch dat hij zijn themalied neuriet terwijl hij Rey probeert te negeren. We leren ook dat Luke een omvangrijke operatie heeft opgezet om groene melk te oogsten van de ruimtewalrussen op dit eiland. Al deze inhoud laat de kennis van Star Wars op een heerlijke manier draaien, maar de reis ernaartoe is vaak een ploeteren, waardoor de speler niet meer hoeft te doen dan grote afstanden van punt naar punt te rennen. Onderweg is er weinig te zien of te doen, en de weinige afleidingen die op Ahch-To verschijnen, missen de creativiteit of complexiteit die te vinden is in de juiste niveaus van het spel. Het grootste deel van de neveninhoud, dat een groot deel van deze ervaring uitmaakt, komt meestal te kort, ondanks het feit dat het fantastische beloningen oplevert, zoals meer speelbare personages.

Voor het eerst in een LEGO Star Wars-game kan de melkweg vrij worden verkend wanneer planeten worden ontgrendeld door afleveringen te voltooien. De artiesten van TT Games hebben fenomenaal werk geleverd door deze planeten te recreëren; elk wemelt van het leven, levendige details en veel fanservice. De uitgestrekte Mos Eisley-ruimtehaven van Tatooine is dicht opeengepakt met buitenaardse wezens en voertuigen en voelt duidelijk anders aan dan een desolate locatie als Hoth. Al deze locaties combineren realistische achtergronden met slimme creaties van stenen waarmee spelers kunnen communiceren. De sfeer en verlichting die op veel van deze plaatsen te vinden is, zijn bijzonder indrukwekkend. De waas die Leia’s ontmoeting met R2-D2 op de Tantive IV vergezelt, ziet er fantastisch uit, en kleinere details zoals de levendige gloed van een lichtzwaard die weerkaatst op oppervlakken — inclusief de plastic kop van het personage dat het hanteert — is een ander leuk detail.

De Skywalker Saga is op zijn best binnen de gecondenseerde, verhaalgerichte niveaus, die teruggrijpen op de eerdere ontwerpen van deze serie. Jagen op minikits en kyber-blokken is leuk, waarbij de speler (of het coöpduo op de bank) vaak wordt gedwongen om puzzels op te lossen of objecten te breken om nieuwe paden te onthullen. Deze fasen zijn het waard om opnieuw te spelen wanneer meer karakterklassen (zoals de Sith) worden ontgrendeld. Sommige minigames worden te veel gebruikt, zoals R2’s terminalhacking, maar de gameplay van moment tot moment in deze levels is soepel en levert minder wegversperringen op dan in andere LEGO Star Wars-titels. Wat betreft het hacken van R2, kun je later een upgrade verdienen waarmee je kunt betalen om ze te omzeilen.

Er wordt sterk gefocust op gevechten, met geheel nieuwe lichtzwaardtechnieken en op dekking gebaseerde opnamen – beide disciplines klaren de klus op plezierige manieren. Geen van beide biedt veel diepgang, maar hun eenvoud werkt voor de conflicten, waardoor stormtrooper-pelotons snel kunnen vallen. Zorgvuldig geplaatste headshots kloppen hun helmen af, en ja, je kunt ze dragen! Jedi kunnen ook met hun sabels en de Force gebruiken om voorwerpen naar vijanden te slingeren. Deze mechanica worden uitgerekt in baasgevechten en duwen de speler om ontwijkende manoeuvres te naaien om aanvallen zoals de woedende aanval van Darth Maul te ontwijken. Zelfs onwaarschijnlijke personages zoals BB-8 of C-3PO kunnen vechten en zijn leuk om te besturen.

Sommige podia bieden voertuigspel om de intense ruimtegevechten van Star Wars tot leven te brengen. Ik vond het geweldig om een ​​X-Wing te besturen in de loopgraaf van de Death Star en de Millennium Falcon in een asteroïdeveld. De meeste van deze conflicten hebben geen moeilijkheidsgraad, maar leveren veel opwinding op wanneer chaotische stormen van TIE-jagers je schip omsingelen. Naast de personages zijn er tal van schepen om te ontgrendelen.

Het beste deel van The Skywalker Saga is het streven om alle personages te ontgrendelen. Gezien hoe groot het avontuur is, is dit een duizelingwekkend voorstel, maar gelukkig zul je niet het gevoel hebben dat je naar een speld in een hooiberg aan het graven bent wanneer je op zoek bent naar een specifiek personage dat je wilt. Je kunt welverdiende studs inwisselen voor aanwijzingen die leiden naar personagelocaties en ontgrendelingsvereisten. Studs kunnen ook worden uitgegeven om vaardigheden te verbeteren en nieuwe vaardigheden voor de verschillende personageklassen te ontgrendelen. Ik hou van de hernieuwde diepgang die TT Games heeft toegepast op de beproefde LEGO-formule.

Ondanks dat het af en toe rustig is, is de Skywalker Saga een grondig en leuk onderzoek van alle drie de Star Wars-filmtrilogieën. Het geeft hetzelfde gevoel van overweldigd worden als het openen van een Blu-Ray-verzameling films en niet weten met welke je moet beginnen. De speler kan op elk moment tussen trilogieën stuiteren en van een verhaalpad afwijken om de melkweg ver, ver weg te verkennen. Sommige ontdekkingen zijn misschien zo saai als zand, maar andere kunnen iets geweldigs opleveren, zoals Babu Frik als speelbaar personage of om te zien hoe de slaapkamer van Kylo Ren eruitziet.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

€59,99
8

Graphics

8.0/10

Geluid

8.0/10

Replay Value

8.0/10

Gameplay

8.0/10

Pros

  • Veel verschillende speelbare characters
  • Verschillende verhalen

Cons

  • Je krijgt een zeer verkorte versie van elke film

Deel deze post