thumb-1920-1177511

Review: Pokémon Unite

Het MOBA-genre is een competitieve ruimte, omdat het doorgaans robuuste regelsets heeft, teamsamenwerking vereist en een hoog vaardigheidsplafond heeft dat niet altijd nieuwe spelers verwelkomt. Games zoals League of Legends en Dota 2 veranderen voortdurend hun gameplay-meta met de release van nieuwe personages, wat een hindernis is voor beginnende spelers. Nieuwkomers hebben veel te verwerken, maar als je je best doet, word je beloond met sympathieke personages, strategische gevechten en interessante gameplay-mechanica. Pokémon Unite distilleert de kenmerken van het genre in een gemakkelijk te begrijpen formaat en brengt zijn geliefde pocketmonsters in de plooi, wat resulteert in een echt leuke en benaderbare MOBA, zij het met een gebrekkig microtransactiesysteem.

Unite’s Standard Battle-modus is het middelpunt van de ervaring, met gevechten tussen twee teams van vijf Pokémon. Na het selecteren van personages, verbruikbare gevechtsitems en stat-boosting-items, begint elk team de wedstrijd aan weerszijden van de kaart. Ervaringspunten worden verdiend door kleinere Pokémon te elimineren, vijandelijke doelzones te vernietigen en andere spelers te verslaan. Je ontgrendelt langzaam nieuwe vaardigheden gedurende de wedstrijd en na voldoende ervaring evolueer je je Pokémon volledig in hun uiteindelijke vorm. Ik vind het leuk dat Unite de mal niet door elkaar schudt, omdat de sympathieke monsters en flitsende krachten van de serie perfect passen bij dit formaat.

Unite bevat meer dan 20 speelbare personages, variërend van fanfavorieten zoals Pikachu en Venusaur tot minder bekende Pokémon zoals Cramorant en Crustle. Er is een mooie reeks Pokémon, waaronder originelen van Red en Blue tot populaire monsters van Sword and Shield, hoewel er vreemd genoeg geen enkele Pokémon is van de tweede generatie van de serie, Gold en Silver. Elk personage is gegroepeerd in een van de vijf gevechtsklassen: All-Rounder, Attacker, Defender, Speedster en Supporter. Hoewel personages geen elementaire zwakheden hebben zoals in de reguliere Pokémon-spellen, heeft elk beestje unieke statistieken, vaardigheidsbomen en Unite Moves waardoor ze van elkaar onderscheiden. Dit is waar Unite uitblinkt.

De moveset van elke Pokémon blijft trouw aan de franchise, maar is ook logisch in de context van een MOBA, en ik hou ervan om met elke Pokémon te experimenteren met verschillende capaciteiten. Soms kies ik vaardigheden zoals Flamethrower en Fire Blast waarmee Charizard een spellcaster kan zijn, en in andere games concentreer ik me op melee-gevechten door Fire Punch of Flare Blitz te ontgrendelen. Charizard’s Unite Move, Seismic Slam, is puur spektakel, terwijl hij in de lucht springt en boven de kaart zweeft, gesmolten vlammen spuwend op vijanden beneden. Aan het einde van zijn Unite Move pakt hij de dichtstbijzijnde vijandige Pokémon op en smijt ze terug op de stoep. Als ik niet als een allrounder zoals Charizard speel, speel ik het liefst als Crustle, die een heel andere rol heeft. Als verdediger helpt deze schaaldier het team door vijanden te bedwelmen, schade te tanken en paden te blokkeren met zijn Rock Tomb-vaardigheid. Ik hou ervan om samen te werken met een aanvalsgerichte Pokémon en samen te werken om vijanden op te sluiten en te isoleren van het andere team.

Elk pad op de kaart is bevolkt met doelzones die teams moeten aanvallen of verdedigen door Aeos Energy te verkrijgen. Spelers verzamelen Aeos door wilde Pokémon in de buurt van het pad te verslaan en die energie vervolgens in vijandelijke doelzones te dompelen. Nadat voldoende Aeos-energie is gestort, wordt een doelzone vernietigd, waardoor het volgende deel van de baan wordt geopend. Na 10 minuten wint het team met de meeste ingelegde punten de wedstrijd; deze korte tijdslimieten maken verliezen gemakkelijker te slikken en helpen bij het cultiveren van een online omgeving die gericht is op plezier.

Wedstrijden zitten vol met extra doelen om te veroveren, zoals Zapdos, die tijdens de wedstrijd opduiken. Vooral Zapdos is ongelooflijk krachtig en spawnt pas in de laatste twee minuten van de wedstrijd. Het team dat de legendarische vogel met succes verslaat, wordt beloond met een enorme doelpuntenbuff die mogelijk het tij van de strijd kan veranderen. Hoewel ik het inhaalpotentieel dat dit met zich meebrengt erg leuk vind, is er niets frustrerender dan het grootste deel van de wedstrijd strategisch te spelen en Zapdos te verliezen omdat een teamgenoot niet oplet. Maar om eerlijk te zijn, dat is een deel van wat MOBA’s zo opwindend maakt. Op het bovenste pad kunnen spelers de elektrisch geladen Rotom bevechten en begeleiden om vijandelijke doelzones kwetsbaar te maken. Ondertussen verblijft Drednaw op het onderste pad en verleent een schildverbetering aan het team dat hem het eerst verslaat. Deze Pokémon zijn leuk om op te jagen en mijn fantasie racet met ideeën voor andere personages die ze kunnen inruilen tijdens toekomstige evenementen.

Met de microtransactiesystemen van Pokémon Unite kun je een gevechtspas en allerlei modieuze cosmetica kopen voor je trainer en Pokémon. Dit is het standaardtarief voor gratis te spelen games. Helaas laat Unite de bal vallen door spelers toe te staan ​​itemverbeteraars te kopen die de vastgehouden items van een Pokémon kunnen verhogen en hun statistieken kunnen verbeteren. Spelers kunnen deze itemverbeteraars gratis verkrijgen door simpelweg het spel te spelen, maar het duurt maanden om een ​​item volledig te upgraden naar zijn levelcap. Ik heb geen tastbaar nadeel ondervonden door het spel te spelen zonder microtransacties te kopen, maar het pay-to-win-potentieel van dit systeem doet zeker afbreuk aan de concurrentie-integriteit op de lange termijn.

Ondanks deze frustraties is Pokémon Unite een leuke manier om je tijd door te brengen. Het spel vreet de uren van mijn dag op terwijl ik geruststellend tegen mezelf zeg: “Nog maar één wedstrijd.” Gevechten spelen zich af met het spektakel waar de Pokémon-serie om bekend staat, en met zoveel mogelijkheden om uit te kiezen, voelt geen enkele wedstrijd hetzelfde als de vorige. De eenvoudige mechanica en herkenbare personages van de game zorgen voor een toegankelijke MOBA-ervaring; en met een potentiële catalogus van bijna 900 Pokémon om uit te kiezen, heb ik hoge verwachtingen voor de toekomst van Pokémon Unite.

Pokémon Unite

€0.00
8

Graphics

8.0/10

Geluid

8.0/10

Replay Value

8.0/10

Gameplay

8.0/10

Deel deze post

error: